Iltapäiväteestä tuli muodikasta Englannissa 1800-luvun puolivälissä. Vaikuttajana ilmiön syntymiseen toimi Kuningatar Viktorian seuraneiti Bedfordin herttuatar Anna. Annaa heikotti päivisin, kun tapana oli, että aamiaisen ja kevyen lounaan, luncheonin jälkeen illallinen syötiin varsin myöhään, joskus vasta iltayhdeksältä. Belvoirin linnassa oleskellessaan Anna houkutteli palvelijat salakuljettamaan keittiöstä hänelle teetä, leipää ja kakkua, ja pian muitakin linnan vieraita liittyi seuraan herkuttelemaan. Palatessaan kotiinsa Lontooseen Anna alkoi säännöllisesti kutsua ystäviään iltapäiväteelle ja pienelle välipalalle. Syntyi muoti-ilmiö, joka levisi englantilaisen yläluokan keskuuteen laajalti ja synnytti ajansaatossa englantilaisen tradition.

Klassinen tee maidolla tai sitruunalla, pieniä kakkuja, kurkku- ja kerrosvoileipiä, skonsseja hillon tai marmelaadin ja kerman kanssa, leivoksia ja makeisia. Eleganttina lisänä lasi kuohuvaa shamppanjaa.

Teetä tyylillä

Teen juomisesta kehittyi seurustelumuoto, jonka ympärille syntyi oma pukeutumiskoodinsa. Tyylikkäät salongit ja buduaarit täyttyivät hienostuneesti pukeutuneista ihmisistä ja puheensorinasta. Entisajan illalliset olivat kalliita, suurellisesti järjestettyjä näyttämöitä hyvin muodolliselle käytökselle ja pukeutumiselle, vastakohtana teenjuonnista kehittyi paljon epämuodollisempi ja halvempi seurustelumuoto.

Vieraat voitiin kutsua viestillä tai suullisesti. He saattoivat tulla ja poistua vapaasti ilman muodollisia rituaaleja. Alunperin iltapäiväteen etikettiin kuului, että vieraat viipyivät 15 minuuttia tai puolituntia. Naiset tulivat nauttimaan iltapäiväteetä ja näyttäytymään tyylikkäimmissä puvuissaan. IIltapäivätee -kulttuuri synnytti oman puvustonsa, jota kutsuttiin nimellä tea gowns, teemekot.

Teeleninki sai olla väljempi ja vapaamuotoisempi ajan muuhun pukeutumiseen verrattuna, ja tarkoitus oli, että nainen pystyi pukeutumaan tähän itsenäisesti ilman korsettia ja palvelijansa apua. Tämä oli sopivaa, koska pukua käytettiin alkuun vain kodin piirissä.

Ensimmäiset teeleningit olivat pitkähihaisia, korkeakauluksisia ja toisinaan eksoottisesti koristeltuja. Inspiraationa olivat vuoroin Japanin kimonot, Lähi-Itä, Egypti ja antiikin Kreikka. Hihat olivat väljät ja kangasmateriaalit kevyitä. Kevyillä laskoksilla luotiin illuusio korsettimaisesta yläosasta. Väritys sovitettiin alkuaikoina oman teesalongin sävyihin.

Thés Dansants

1910-luvulla yleistyi thés dansants, teetanssit, joiden aikana voitiin nauttia teen lisäksi shamppanjaa ja clarettia, kevyttä Bordeaux punaviiniä. Elävä orkesteri soitti kevyttä klassista musiikkia, tanssittiin valssia ja tangoa sekä myöhemmin suosittua charlestonia. Teetansseja järjestettiin ympäri maailman New Yorkissa, Lontoossa, Pariisissa ja Shanghaissa, kunnes toinen maailmansota hiljensi lavat hetkellisesti. Tanssit kuitenkin jatkuivat sodan jälkeen ja tänä päivänäkin Waldorf Hilton hotelli Lontoossa järjestää teetansseja charleston teemalla.

TEA LENGTH: ”teen mittainen” hameen pituus, on nykypäivänäkin käytössä oleva helmamitta, joka on nimetty näin, koska naiset pitivät iltapäiväteellä tämän pituisia mekkoja 1920-luvulla, helma laskeutuu noin 10 cm polven alapuolelle, noin puoleen väliin pohjetta.

Englantilainen teeaika

  • Cream Tea (kerma tee) — yksinkertainen tarjoilu: teetä, skonsseja, kermaa, marmelaadia tai sitruunatahnaa.
  • Low Tea/Afternoon Tea (matala/iltapäivätee) — iltapäivä välipalatarjoilu: teetä, voileipiä, skonsseja, kermaa, hilloa, makeisia tai leivonnaisia. Kutsutaan matalaksi teeksi, koska vieraat istuivat matalissa käsinojatuoleissa, matalien sivupöytien ääressä, johon asettaa teekuppinsa.
  • Elevenses (yhdeltätoista) — Myöhäinen aamupäivä tee
  • Royale Tea (kuninkaallinen tee) — Sosiaalinen teetarjoilu, joka aloitetaan shamppanjalla tai päätetään sherryllä.
  • High Tea (korkea tee) — kuulostaa elegantilta ja kuninkaalliselta, mutta oli tosiasiassa ilta ateria, joka nautittiin usein klo 18, kun työläiset ja kaivoslaiset palasivat kotiin. Tarjoilu oli teetä ja ruokaa useimmiten lihaa ja perunoita. Myös muut sosiaaliluokat ottivat tämän teemuodon omakseen. Esimerkiksi paremmissa perheissä nautittiin high tea useimmiten sunnuntaisin, jolloin palvelijat vapautettiin illallisen valmistamisesta ja päästettiin iltakirkkoon.

Teetaikauskoa

cup, tee, porcelain

To put milk in your tea before sugar is to cross the path of love, perhaps never to marry.

If you made the tea too weak, then you’d fall out with a close friend.On the other hand, if the tea was too strong, you’d make a new one.

If there are bubbles floating in your tea after it is poured from a pot, it is an indication that there is some money coming your way. The more bubbles there are, the more riches!

If bubbles stick to the side of the cup, then romance is in the air, with each bubble representing a kiss.

Haluatko lukea lisää