Englantilaisen maalaistyylisen pukeutumisen historia on peräisin 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuolelta, kun maalaiskartanoiden yläluokkaiset omistajat järjestivät suurten seurueiden metsästysretkiä, illanviettoja ja tanssiaisia. Metsästys oli ennenkaikkea sosiaalinen tapahtuma, johon liittyi paljon etikettisääntöjä ja traditioita, joita yhä tänä päivänä noudatetaan.

The English country house is certainly an icon of British culture. [Julian Fellowes]

Metsästyskoirat, hevoset ja innokkaat ratsastajat täyttivät pihamaan. Ennen jahtia nautittiin palvelijoiden tarjoilemia virvokkeita hevosen selästä.

Syystalvi oli metsästyskautta parhaimmillaan. Metsästys vaati oman puvustonsa, aseet, palvelijat, laadukkaan metsästyskoiran ja hyvän metsästyshevosen, jolloin vain aatelisilla oli varaa kalliiseen harrastukseen. Englannissa sana shooting viittaa metsäkanalintujen, fasaanien ja sorsien metsästykseen, ja hunting taas jänisten, saksanhirvien ja ketunmetsästykseen.

Piknik lounas nautittiin ladossa tai metsästysmajalla, jossa mutaiset jalkineet voitiin huoletta pitää jalassa, mutta muutoin eleganssista ei tingitty.

Metsästyskaudet olivat tarkkaan määriteltyjä ja seurueiden kokoonpanot ja muodollisuus vaihtelivat kausien myötä. Metsästys kesti yleensä kolme päivää tai paremmissa piireissä jopa viisi päivää, jolloin mukana oli välipäiviä. Metsästyksen ohessa suunniteltiin liikeasioita, avioliittoja, pelattiin korttia, juoruttiin, juovuttiin ja rakastuttiin. Naisia alkoi osallistua jahtiin enemmissä määrin 1920-luvulta lähtien.

Naisten hunting, metsästysasuun kuului hyvin istuva ratsastustakki, ratsastushousut ja esiliinamainen hame ”safety skirt”, korkea hattu, hattuverkolla, nahkasaappaat sekä elegantit hansikkaat ja koristeellinen ratsupiiska. Naiset eivät pukeutuneet punaiseen vaan useimmiten tummaan asuun. Shooting, metsästysasu oli lämmin tweedtakki maanläheisissä väreissä, samaa kangasta oleva pitkä hame, saappaat, ruskeat nahkaiset käsineet, tweed lakki tai metsästäjänhattu, naiset eivät kuitenkaan itse ampuneet vaan useimmiten seurasivat sivusta.

Romanttinen maalaismaisema

Englannin maaseudulla on hyvä pukeutua lämpimästi, sääolot voivat vaihtua hyvinkin nopeasti ja vanhat rakennukset voivat olla vetoisia ja kylmiä. Säänkestävät takit, saappaat tai jodphurit, luonnonmateriaalit, villa, mohair, cashmere, tweed, pellava, puuvilla, ja maanläheiset värit ruskea sekä oliivin vihreä luovat elegantin, hillityn ja käytännöllisen pukeutumistyylin.

Holland and Holland Logo

Maalla viihdytään klassisten urheilulajien parissa, kuten ratsastus, metsästys ja kalastus. Ulkona vietetään paljon aikaa myös kävelyllä, puutarhassa tai piknikillä, ja osallistutaan ympäröivän maaseudun tapahtumiin kuten maalaismarkkinoille, hevoskilpailuihin tai festivaaleille.

Zara Tindall, Britannian kuningatar Elisabetin tyttären prinsessa Annen tytär
Laura Ashley English Country

Musta on kaupunkilaisten väri ja useimmiten ulkoaktiviteeteissa maalla pukeudutaan maanläheisiin väreihihn, esimerkiksi ruskeaan, oliivin vihreään tai harmaaseen. Naiset voivat pukeutua mustaan muodollisille päivällisille tai tanssiaisiin, mutta ei päiväsaikaan. Nainen ei myöskään pukeudu korkeisiin korkoihin tai kireään hameeseen sunnuntailounaalle, koska tähän saattaa liittyä kävelyä maastossa tai puutarhassa.

Ulkopukeutumiseen kuuluu ajattoman tyylikäs trenssitakki, joka on sekä käytännöllinen, että vaatekaapin ehdoton kulmakivi. Toinen must have on räätälöity, hyvin istuva tweed bleiseri, joka sopii niin ulkoiluun kuin ratsastukseen. Kylmempään ilmaan on ihanteellinen pidempi, ruudullinen tweed takki. Harristweed on Skotlannin Harris-, Lewis-, Uist- ja Barra-saarilla käsin kudottua lampaanvillaa, tuotemerkki, jonka paikallisuus, ja käsityö on lailla säädelty. Säänkestävä vaihtoehto on öljykangastakki tai kevyempi tikattu takki samettikauluksella, legendaarinen Barbour-takki, ei mene muodista koskaan.

Britannian kuningatar Elisabet

Päähineenä naisilla on hyvä olla villa tai tweed lakki, turkishattu tai printtikuvioinen silkkihuivi, joka suojelee tarvittaessa kampausta tuulen tuiverrukselta. Erityisesti Englannin kuningatar Elisabetilla on laaja huivikokoelma maaseudun eri tilanteisiin sopivia huiveja.

Ulkona kumisaappaat, ratsastussaappaat, nahkaiset kävelykengät tai jodphurit ovat käytännöllisiä sään ja tilanteen mukaan. Sisällä jalkaan vaihdetaan esimerkiksi slip-on tyyliset loaferit.

Osa räätäliliikkeistä, jotka valmistivat vaatteita aatelistolle 1800-luvulla on edelleen toiminnassa . Kuningatar tai hovi voi myöntää yritykselle ”Royal Warrant” arvonimen, joka tarkoittaa, että yritys toimii kuninkaallisen perheen hovihankkijana. Tällaisia yrityksia ovat mm. Hunter, Barbour, Burberry, Harrington, Lyle&Scott, Gieves&Hawkes, Kinloch Anderson, Tricker’s ja Holland & Holland. Tyyliin sopivia vaatteita valmistaa myös mm. Mulberry, Max Mara, Ralph Lauren ja Laura Ashley.

Sisätiloissa, epämuodollisissa tilanteissa naiset pukeutuvat neuleeseen, villatakkiin tai liiviin, mieluummin kuin räätälöityyn bleiseriin. Puolipitkä kuviollinen mekko on aina tyylikäs ja helppo valinta, jonka voi asustaa sään ja tilanteen muodollisuuden mukaan. Klassiset kuviot houndstooth, herringbone, skottiruutu ja tattersall sopivat maaseutuympäristöön. Pehmeät, soljuvat ja luonnolliset materiaalit säilyttävät tyylikkään, mutta rennon vaikutelman.

Liberty kuvioinen, puuvillainen kauluspaita on myös hyvin englantilainen valinta. 1920-luvulla kangasvalmistaja Liberty valmisti erilaisia kukka, kasvi, paisley ja abstrakti aiheisia printtikankaita, joiden avulla yhtiöstä tuli suunnattoman kuuluisa. Nykyään näitä printtejä on arkistossa yli 45 000 kappaletta, eikä niiden suosio ole laantunut.

Puutarhajuhlat

Perinteisesti englantilaiset puutarhajuhlat järjestetään myöhäisestä iltapäivästä iltaan. Puutarhajuhlat ovat puolimuodollinen tilaisuus, jossa on tietynlainen tyyli ja etiketti vaatimus, asuvalinnassa tulee tasapainoilla muodollisen elegantin ja rennon casuaalin välimaastossa.

Pehmeässä iltapäivä valossa, päivän pahin kuumuus on laimennut, kukkapenkit hehkuvat väreissä, vaaleanpunaiset salkoruusut, tuoksuvat laventelit, kellomaiset sormustinkukat, ylväät lupiinit, siniset ritarinkannukset ja huumaavat kissanmintut houkuttelevat perhosia ja mehiläisiä iloiseen tanssiin.

Tarjoilupöytä hurmaa ihastuttavilla ruusukuvioisilla teekupeilla, joista nautitaan klassikko Earl Grey -teetä, kristallilasit täytetään raikkailla coctaileilla, joiden kanssa nautitaan kurkkumajoneesivoileipiä, cheddar skonsseja, kermaisia tuulihattuja, täyteläisiä suklaaleivoksia, pieniä marenkitorttuja, täytettyä sokerikakkua ja tuoreita mansikoita.

Kevyet, ilmavat ja pehmeä sävyiset mekot ovat ideaaleja puutarha juhliin. Yksinkertaiset siluetit, pitsi ja kukkakuviot pehmentävät liian muodollista ilmettä. Värimaailmaan sopivat puuterinen pinkki, hempeä persikka, taivaansininen, eteerinen laventeli, sitruunankeltainen tai leikkisä mintunvihreä.

Laura Ashley puutarhamekko
Kate Middleton, Cambridgen herttuatar Elie Saabin hame-pusero yhdistelmässä, Phillip Treacyn hattu ja hopeiset Gianvito Rossin kengät.

Jos pehmeät pastellit eivät sovi omaan värimaailmaan voi valita hillittyjä hiekan, nuden tai kokonaan valkoisen sävyjä. Kuumana ja aurinkoisena päivänä ilmavat luonnonmateriaalit pellava ja puuvilla ovat loistava valinta, myös silkki ja sifonki luovat kevyen ja ilmavan vaikutelman.

Maalaiskartanon juhlat

Englantilaisissa maalaiskartanoissa House party saattoi tarkoittaa muutamaa ylimääräistä vierasta vierailemassa parin päivän ajan tai usean merkittävän perheen kokoontumista yhteen ja yöpymistä monen päivän ajan. 1800-luvun alkupuolella, kun liikkuminen oli hidasta ja tiet huonoja ja vaarallisia, house party saattoi tarkoittaa, jopa kuukauden yhtäjaksoista vierailua.

Vierailla esiteltiin maalaiskartano parhaimmillaan ja tarjottiin vain parasta. Ennen vieraiden tuloa palvelijat puunasivat talon ja vierashuoneet viimeisen päälle, suunnittelivat ruokalistat yhdessä emännän kanssa ja aloittivat valmistelut. Kamaripalvelijat tarkistivat puvuston ja tekivät tarvittavat korjaukset. Naisilla saattoi olla normaalipäivänä viisi tai kuusi asunvaihtoa, ja house partyn aikana vielä enemmän. Jokainen ateria ja teehetki vaati oman asunsa, lisäksi kyläilyt, ulkoilut, ratsastus, pihapelit ja piknikretket omansa.

Monen päivän kestävä vierailu vaati ohjelmaa ja viihdytystä, illanviettoihin kuuluivat kortinpeluu, biljardi, musisointi, tanssit ja näytelmät, päiväsaikaan pelattiin tennistä, krokettia, nurmikeilailtiin tai ratsastettiin. Miehet saattoivat käyttää päivät kalastukseen tai metsästykseen, jolloin naiset viihdyttivät itseään kyläilemällä, kävelyillä tai piknikretkillä.

Coctailien nauttiminen ennen illallista tuli muotiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen Lontoossa, josta se siirtyi myös maalaiskartanoiden illanviettoihin. Muodolliset illalliset olivat massiivisia ja yhteen ateriaan saattoi kuulua tusinoittain ruokalajeja, lisäksi jälkiruoat sekä viinit. Käyttäytyminen oli hyvin säänneltyä, sillä etikettisäännöt olivat tiukkoja. Parhaimmat kristallit, posliinit ja hopeat olivat esillä ruokapöydässä. Ruokailu saattoi kestää useita tunteja ennenkuin ladyt vetäytyivät salonkiin, ja miehet jäivät juomaan portviiniä ja polttamaan sikareita.

Iltapuvut olivat upeita luomuksia, jotka olivat koristeellisiä haute couture taidonnäytteitä. Naiset halusivat esitellä parhaimmat asunsa ja tyylikkäimmät asusteensa. Usein puvut oli tilattu Pariisista, joka oli muodin keskus. 1920-luvulla pukujen muoto muuttui väljemmäksi, hihat poistuivat ja helma lyheni niin, että nilkat näkyivät. Taide ja geometriset art deco muodot inspiroivat koristeluja ja sunnittelua. Flapper-mekon tulo muotiin paljasti yhä enemmissä määrin ihoa ja helma saattoi olla vain polveen saakka, mikä oli hurjaa ja rohkeaa.

1930-luvulla iltapukujen muodot kapenivat ja ”old Hollywood” -tyyli pitkä, soljuva ja muotoja myötäilevä malli tuli muotiin.

1950-luvulla Diorin new look kohautti muotimaailmaa. New look poikkesi aiempien vuosikymmenten väljistä mekoista, jotka olivat vapauttaneet naisen tiukasta korsetista. Dior toi takaisin tiukan istuvan yläosan, kavensi vyötärön pienen pieneksi ja levensi runsaan helman a-linjaiseksi.

Haluatko lukea lisää