Brocante tarkoittaa ranskaksi kirpputoria. Alunperin sana saattaa tulla hollannin sanasta brok, joka tarkoittaa pientä palaa tai osaa. Viktoriaanisen ajan ihmiset käyttivät termiä bric à brac kuvaamaan kodin pikkuesineitä ja koristeita.

Brocante on romanttinen sisustustyyli, jossa vintage ja antiikkitavaroita käytetään runsaasti kodin koristeluun ja sisustukseen. Tavaroiden ei ole tarkoitus olla yhtenäisiä vaan monenkirjavia ja yllätyksellisiä, mikä tuo sisutukseen mielenkiintoisia jännitteitä. Sisustukseen kuuluu vanhoja tekstiilejä ranskalaista pellavaa ja pitsireunoja, pieniä ja suuria koriste-esineitä, paljon peilejä, kynttilöitä, kattokruunja, keittiötavaroita, vanhaa posliinia, etsattua lasia, lasipulloja, vanhoja sifoneita, hopeisia tai hopeoituja ruokailuvälineitä ja antiikkisia huonekaluja. Ranskalainen sisustus saa viimeistelynsä kukkasista ja yrteistä, laventelia, pioneita, yksittäisiä lehtiä, yrttikimppuja, tuoksupotpourreja.

Brocante sisustus on usein pohjimmiltaan harmaa tai valkoinen ja huonekalut on maalattu kerman-, valkoisen tai harmaan eri sävyin. Ranskalaisilla on jopa oma väri nimeltään french grey. Värimaailma on toisiinsa sulautuva ja himmeän mattamainen. Puuteriset, utuiset ja hillityt pastellit sopivat luontevasti tyyliin.

Brocanteen liitetään vanhat metalliset ja ruosteiset esineet, esimerkiksi lintuhäkit, metallikorit, sinkki- ja kupariesineet.

Brocante tyyli ei saa olla liian siloiteltu, vaikka romanttista pikkuesineistöä onkin runsaasti. Tunnelma luodaan kulutetulla lookilla, antiikkisuutta ei peitellä vaan korostetaan. Maalipinta ei ole kiiltävä eikä tasainen vaan voi rohkeasti olla hilseillyt ja kulmista kulunut. Tapetit voidaan jättää tarkoituksella vanhan ja revityn näköiseksi. Tuoli voi olla täysin riisuttu verhoilusta, jolloin sisäverhoilumateriaalit, juutit, meriheinät ja jouhet jäävät näkyviin. Koriste-esineissä on runsaasti patinaa, peilin pinta voi olla kokonaan sumentunut, posliini krakeloitunut ja tummunut ja kirjojen kulmat kuluneet.

Brocante yhdistää sujuvasti rustiikkisen maalaistyylin, romanttisen shabby chic valkoisen pitsiunelman sekä industriaalisen ruosteisen, metallisen viimeistelemättömän, rujon tyylin.

Uskonnollinen esineistö Maria patsaat, rukousnauhat ja vanhat kirkkokyntteliköt toimivat kauniina koristeina. Muutoinkin patsaat betoniset tai kipsiset edustavat rosoista brocante tyyliä.

Brocanten idea on nostaa esiin kauniita yksityiskohtia, luoda vanhoista tavaroista asetelmia välillä epätavanomaisin keinoin. Asetelmissa toisto, saman esineen kertaaminen tuo mielenkiintoa.

Kauniit vanhat silkkivaatteet, kengät, ballerinatossut tuovat helposti romanttista tunnelmaa. Vaatteet ja asusteet voivat olla jo parhaat päivänsä nähneet, mutta toimivat edelleen kauniina koristeena.

Brocantti tyyliä voi tulkita omaan makuun sopivaksi. Vaatehuone voi olla rustiikkinen harmaa tai romanttinen rokokoo.

Tyyliin kuuluvia koristeita ovat vanhat mallinuket, torsot, kenkälestit, nuket, nallet ja erilaiset eläinfiguurit.

Haluatko lukea lisää