KILTTI TYTTÖ VAI PAHA TYTTÖ?

Katsooko nainen kainosti alas vai julkeasti kohti, onko hän hiljainen taustalla vai äänekkäästi esillä, ottaako hän rohkeasti mitä haluaa vai odottaako herkkänä ja haavoittuvana miehen pelastavan hänet maailman tuulissa.

Hyvä tyttö ja paha tyttö polaarisuus vaivaa edelleen naissukupuolelle asetettuja odotuksia. Hyvät tytöt ovat kilttejä, passiivisia poolokaulus-tyttöjä, kun taas pahat tytöt ovat rohkeita, aktiivisia cleavage-saa-näkyä-tyttöjä.

Käsitteet hyvyys ja pahuus ovat ihmisten sosiaalisesti määrittelemiä moraalirakenteita, jotka muodostuvat kulttuuri ja yksilökeskeisesti. On vaikea yksiselitteisesti sanoa mikä on hyvää ja mikä pahaa käytöstä.

Koska ihmisen evoluutio on ensisijaisesti tähdännyt hengissä selviytymiseen, ohjaa alitajuntamme lokeroimaan ihmisiä rooleihin. Turvallinen vai vaarallinen? Luotettava vai epäluotettava? Hyvä vai paha?

Odotukset kiltille ja tuhmalle käytökselle rakentuvat lapsuudesta, yhteiskunnan rajoituksista ja kulttuurista. Kiltti saa palkinnon ja tuhmaa rangaistaan, näin opimme käyttäytymään normien mukaisesti.

Nainen on näitä normeja kiristämällä asetettu ”paikalleen” monta kertaa historiassa, ja tuomitseminen huonoksi naiseksi on ollut tie kunnian ja yhteiskunnallisen aseman menetykseen, joka on johtanut rappioon ja ulkopuolisuuteen.

Kapinallinen nainen on vaarallinen nainen. Erilaisuus ja arvaamattomuus, johtavat helposti noitavainoihin. Pettymys, turhautuneisuus ja pelko voidaan helposti kanavoida yhteisen uhan eliminoimiseen.

Naiset ovat olleet kautta aikojen toinen toistensa pahimpia tuomitsijoita. Naisten piireissä on aina muodostunut tiiviit sosiaaliset normit, jotka ylläpitävät herkkää sisarellista tasapainoa. Jos joku uskaltaa liikaa erottua joukosta niin bussin alle työntäjiä löytyy.

Kahden tulen ylläpitäminen on palvellut historiassa iloisesti miehiä. Kiltit tytöt aviossa kotona ja pahat tytöt klubeilla flirttailemassa ja pitämässä hauskaa. Naiset ovat näin pysyneet, heille varatuissa lokeroissaan, eivätkä ole pääseet riistäytymään käsistä.

Entä nykyaikana, kun naisilla uskotaan olevan samat oikeudet, poliittisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti tasa-arvoiset mahdollisuudet toteuttaa itseään, olemmeko vapautumassa latautuneesta madonna vai huora -asetelmasta?

Me-Too, Free-the-Nipple, Body-Positivity, Gender-Neutrality…kaikki nämä ovat tehneet naisen kehollisuudesta kiihkeästi ongelmallisempaa.

Voiko olla avoimesti seksikäs, eikö tämä edusta vanhan-maailman-seksististä-miestä-miellyttävää-alistuvaa -naiskuvaa? Voiko paljastaa tissinsä ja olla feministi? Voiko olla seksikäs subjekti olematta objekti?

ENKELI VAI DEMONI?

Naisen tarvitsee olla vain suloinen, herkkä enkeli, joka kantaa toisten murheet, rakastaa ja huolehtii, rohkea ja seksikäs demoni joka sanoo mielipiteensä, ilmaisee itseään, nauttii, haluaa ja ottaa mitä tarvitsee, vahva ja pehmeä, joka vain taipuu elämän kovista iskuista, vapaa ja villi, joka syöksyy hurjana elämään aina valmiina hauskanpitoon, tunteellinen ja älykäs, sensuelli ja inspiroiva, viaton ja lempeä, hävytön ja raju…ei sen enempää.

Haluatko lukea lisää