Italialainen nainen oli 1950- ja 1960-luvulla muodin huipulla. Italialainen muoti nousi ensimmäistä kertaa maailmanmaineeseen, Hollywood kuvasi legendaarisia elokuvia romanttisessa Roomassa, hurmaavassa Napolissa ja mystisessä Sisiliassa. Näyttelijä kaunottaret Audrey Hepburn, Anita Ekberg, Elisabeth Taylor ja Sophia Loren hurmasivat seksikkäänä italialaisissa maisemissa ja fashion luomuksissa.

Italialainen muoti oli pitkään kopioinut ranskalaista Haute Couturea, mutta vuosisadan puolivälissä se alkoi kehittää voimakkaasti omaa tyyliään firenzeläisen kreivin Giovanni Battista Giorginin johdolla. Vuoden 1951 muotinäytös oli käännekohta, joka nosti monia tulevia tähtisuunnittelijoita muotitaivaalle, Emilio Schuberth, Fontanan sisaret, Simonetta Visconti, Roberto Capucci, Alberto Fabiani, Jole Veneziani ja Emilio Pucci.

Suuret amerikkalaiset tavaratalot I. Magnin, Bergdorf Goodman ja Saks Fifth Avenue lähettivät edustajansa muotinäytöksiin ja tukivat alkavia muoti ateljeita. Italialainen jet-set chic, vapaa-aika muoti vetosi amerikkalaisiin kuluttajiin. Italian look oli elegantti, ja aristokraattinen, mutta samalla rento ja nostalgisen ja aurinkoisen italian värittämä. Hintaluokaltaan se oli huomattavasti edullisempi kuin ranskalainen haute couture.

1962 Firenzessä esiteltiin yksi tunnetuimmista italialaisista suunnittelijoista Valentino Clemente Ludovico Garavani, jonka tyylistä on tullut ylellisyyden ja draaman synonyymi. Aristokraatit ja seurapiirit ympäri maailman ottivat Valentinon tyylin heti omakseen ja muotimaailma sai uuden kuninkaan. Valentino on tullut tunnetuksi erityisesti punaisista mekoistaan, jota alettiin kutsua muotimaailmassa sävynä Valentino Red.

Italiassa muotinäytöksiä pidettiin aluksi Firenzessä, kunnes Rooman Dolce Vita alkoi kilpailla omilla näytöksillään, tämä kaupunkien keskinäinen kilpailu hyödytti myöhemmin 1970-luvulla muotikaupunkien joukkoon noussutta Milanoa. Milano oli teollisuuskaupunki, jolla ei ollut Rooman eikä Firenzen veroista historiaa, mutta se alkoi saada mainetta modernina muotikaupunkina tekstiiliteollisuutensa ansiosta, myös Vogue Italia on julkaistu alunperin Milanossa vuodesta 1961 lähtien. Milano synnytti myös suuret suunnittelija tähdet Giorgio Armanin ja Gianni Versacen. Milano panosti voimakkaasti ready-to-wear -markkinoille ja muodin saattamisesta kaikkien kuluttajien saataville.

Haluatko lukea lisää