POLKA DOT

Pyöreitä ympyröitä, jotka ovat sijoittuneet säännöllisen tasaisesti kankaaseen, tämä tuli mahdolliseksi vasta koneellisen kankaantuotannon alettua 1800-luvulla. Polka sai nimensä suositusta polkka -tanssista, nimeä käytettiin ensi kertaa pilkullisesta kankaasta Godey’s Lady’s Book naistenlehdessä. 1857. Polka dotin kultakautta oli 1950-luku, Diorin lisättyä Polka dotin kuuluisaan New Look -kokoelmaansa, kuvio sai muodin virallisen hyväksynnän. Koko, tyyli ja väri voivat vaihtua, ympyröiden keskinäinen koko pysyy kuitenkin useimmiten samana. Klassisimmat yhdistelmät ovat musta-valkoinen, puna-valkoinen ja sini-valkoinen. Polka on naisellinen, leikkisä ja hieman kevytmielinen retrokuosi.

DOTTED SWISS/SWISS DOT

Kevyt, läpinäkyvä kangas, jossa on pieniä ympyröitä. Perinteisesti ohut puuvillakangas, jota kudottiin kangaspuilla Sveitsissä, Swiss dot tunnetaan vuodesta 1750 lähtien. Tyypillisimmät värisävyt ovat valkoinen, kerma, musta ja baby pink. Ympyrät ovat aina samansävyisiä kankaan kanssa ja nousevat hieman kankaan pinnasta. Swiss dotia käytettiin erityisesti hääpuvuissa ja lastenvaatteissa.

TATTERSALL

Ruudullinen kuvio, jossa ohuet, kahta eri väriä olevat raidat, toistuvat vaakasuoraan ja pystysuoraan, muodostaen ruutukuvion, jossa ruudut toistuvat ruutujen sisällä. Viivat ovat väriltään tummempia kuin taustaväri. 1700-luvun lopulla Tattersallin hevoshuutokaupassa käytettiin hevosten peittona tattersall kuvioituja loimia. Tattersall on yleisimmin käytetty miesten kauluspaidoissa sekä perinteisesti englantilaisessa ratsastus ja metsästys muodissa.

HOUDSTOOTH, DOGTOOTH, PIED-DE-POULE, KUKONASKEL

Abstrakti rikkinäisen ruudun näköinen kudottu kuvio, joka perinteisesti tehdään mustalla ja valkoisella langalla. Houndstooth tulee alunperin Skotlannista, kuviota käytettiin tweed ja villakankaisissa metsästysvaatteissa 1800-luvulla. Kuviosta tuli vallan ja varakkuuden symboli, jota vain miehet käyttivät. Christian Dior otti kuvion käyttöön naisten muodissa 1959, jota seurasivat Pierre Balmain, Coco Chanel, ja Louis Vuitton. Amerikkalainen suunnittelija Geoffrey Beene lisäsi kuvioon rohkeasti värejä laventelia, tummanharmaata ja vihreää sekä toffeenruskeaa ja mustaa. Useimmiten houndstooth esiintyi kaksiosaisessa puvussa, johon yhdistettiin samaa kuviota olevat asusteet.

GINGHAM, VICHY-RUUTU

Kaksivärinen kuvio, jossa valkoinen yhdessä toisen värin kanssa muodostaa erilaisia ruutu- ja raitakuvioita. Gingham on lähtöisin Intiasta, josta se tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla. Alunperin puuvilla tai puuvillasekoitekangas, josta tehtiin mekkoja, hameita ja puseroita. Yleisimmät väriyhdistelmät olivat valkoinen ja sininen sekä valkoinen ja punainen. Yksinkertaisin muoto on vichy-ruutu, joka on perinteinen keittiöruutu pöytäliinoissa, verhoissa ja esiliinoissa. Gingham liitetään rustiikkiin ja yksinkertaisiin tyyliin ja sopii hyvin kesävaatteisiin kepeän olemuksensa vuoksi. Brigitte Bardot ihastui ginghamiin niin paljon, että pukeutui valko-vaaleanpunaiseen ginham mekkoon mennessään naimisiin näyttelijä Jacques Charrierin kanssa 1959.

TARTAN, PLAID, SKOTTIRUUTU

Kuvio syntyy useita ristiin kulkevista vaakasuorista ja pystysuorista nauhoista ja viivoista, jotka ovat eri levyisiä ja monia eri värejä. Perinteinen tartaani on villakankaasta ja skottilaista alkuperää 1600-luvulta, jota käytettiin eri klaanien kilteissä ja asusteissa. 1850-luvulla skottiruutu karkasi Amerikkaan ja Woolrich Woolen Mills yhtiö teki siitä oman musta-punaisen version, Buffalo plaidin. Tästä tuli supersuosittu ulkotyöläisten etenkin tukkijätkien ja metsurien keskuudessa. 1970-luvulla punk-kulttuuri otti skottiruudun omakseen, revittynä ja bondage -tyylisenä versiona, joka symboloi kapinaa perinteistä brittiyhteiskuntaa ja monarkiaa vastaan. Vivienne Westwood aloitti suunnittelija uransa näillä punk-henkisillä vaatteilla. 1990-luvulla grunge-kulttuuri rakasti metsurien ruutupaitoja ja myöhemmin skottiruutu on ollut hipsterien suosima.

BURBERRY

Burberry tartaani on luksus versio skottiruudusta. Kuviota on monenvärisenä, mutta tunnetuin on beigepohjainen, musta-valko-puna raidoilla muodostettu kuosi. 1924 Thomas Burberry suunnitteli tämän ikonisen Haymarket Check kuvion, jota käytettiin kuuluisien trenssitakkien sisävuorissa. Pian suosio kasvoi ja kuviota alettiin käyttää ihan kaikessa mahdollisessa vaatteissa ja asusteissa. Burberry kuviosta tuli symboli brittiläiselle yläluokkaiselle luksusmuodille.

HERINGBONE, KALANRUOTO

V-kirjaimen muotoinen kudontakuvio, joka toistuu peräjälkeen raitamaisissa jonoissa, jolloin kuvio muistuttaa siksakkia. Käytetty kangas on yleensä villaa. Heringbonea käytetään paljon villakangastakeissa, puvuissa. Tweed-kankaissa on usein kalanruotokuvio. Heringbonen historia on lähtöisin antiikin Roomasta sekä kelttiläisestä Irlannista. Suosituin väriyhdistelmä on ollut musta ja harmaa.

PAISLEY

Hieman mantelin tai pisaran muotoisen paisleyn muoto, boteh, on lähtöisin Persiasta ja se symboloi hedelmällisyyttä ja ikuisuutta. Kankaaksi kuviota on valmistettu Intiassa. Kankaita tuotiin Intiasta Eurooppaan 1700- ja 1800-luvuilla. Erityisesti pashminahuiveissa oli paisley kuviointi, jota sitten kopioitiin paikallisesti. Kuvion nimi tulee Englannin kaupungin Paisleyn nimestä, Länsi-Skotlannissa, koska siitä kehittyi paisley -tuotannon keskus. 1800-luvun ylituotannon jälkeen paisley katosi muodista ja palasi vasta 1960-luvulla. Symbolinen paisley sopi psykedeeliseen ajan henkeen ja tuli suosituksi Beatlesin ja Mick Jaggerin myötä. Paisley pysyi mukana 1970-luvun festivaalimuodissa ja hippikulttuurissa, jonka jälkeen myös haute couture muotitalot Yves Saint-Laurent, Gucci ja Burberry ottivat paisleyn osaksi kokoelmiaan. Paisley on klassinen boheemi kuosi, sen itämainen alkuperä tekee siitä eksoottisen, ylellisen ja hieman mystisen.

TOILE

Toile de Jouy, cloth from Jouy on ranskalainen valkaisematon pellava tai puuvilla, johon on kuvioitu pastoraali, maalaismaisema aiheisia kuvioita, paimenia, paimentyttöjä, cupidoja, tuulimyllyjä, salaisia puutarhoja ja raunioita, yleensä yksivärisiä mustia, sinisiä tai punaisia. Tyyli oli suosittu Ranskassa 1700-luvulla. Toile aiheita esiintyi vaatteissa, sisustuksessa, tapeteissa sekä posliinissa. Toile aihetta on varioitu myös huippumuodissa mm. Oscar de la Renta, Moschino, Dior, Galliano ja Chloe. Toile on feminiininen, romanttinen kesävaatteisiin sopiva vintage tyyli.

Haluatko lukea lisää