Retro sisustus voi olla romanttista maalaistyyliä, eleganttia linjakkuutta, isoäidin ruusuja tai vaikkapa kepeää funkkista. Olennaista on menneen ajan charmi, joka saavutetaan yhdistelemällä ajan patinoimia huonekaluja, koriste-esineitä ja materiaaleja omaan tyyliin. Muista kuitenkin, että kodin ei ole tarkoitus olla museo, muistuttaa sisustuskauppaa tai kirpputoria, joten älä liioittele. Vanha ja moderni voidaan sovittaa yhteen niin, että säilytät käytännöllisyyden ja modernin mukavuuden menettämättä ihanaa vintage tunnelmaa. Sisustamalla strategisesti et vain kasaa ympärillesi lempitavaroitasi vaan suunnittelet harmonisen, yhtenäisen ja tunnelmaltaan miellyttävän kokonaisuuden, jolloin kotisi on kaunis ja mukava paikka oleskella.

TILA

Retro sisustamisessa kannattaa ottaa huomioon tilan käyttö. Vanhalla tavaralla, eri aikojen designilla ja runsailla koristeilla saa helposti luotua sekavan tunnelman, josta tulee raskas ja levoton. Jokaista mielenkiintoista tavaraa ei kannata yrittää saadaa näkyville vaan miettiä millaista kokonaisuutta olet rakentamassa. Korosta huonekalujen, koristeiden ja tekstiilien avulla osaa tilasta, mutta muista jättää huoneeseen myös passiivista tilaa, joka on tyhjää tilaa esineiden välillä. Tyhjän tilan sunnittelulla annat tilalle muodon, tasapainon ja harmonian.

LINJAT

Ajattele sisustaessasi huoneeseen pystysuoria, vaakasuoria ja dynaamisia linjoja. Vaakasuorat linjat tuovat tilaan turvallisuutta, vakautta ja levollisuuutta. Nämä linjat luovat pohjarakenteen seinästä seinään. Vaakasuoria linjoja rakennat mm. pöydillä, tasoilla, tuoleilla, sohvilla ja hyllyillä. Vaakasuoralla sisustamisella pystyt vaikuttamaan tilan leveyden tuntuun, haluatko pidentää vai kaventaa huonetta.

Pystysuorat linjat vastaavasti aktivoivat tilan katosta lattiaan, oviaukot, ikkunat, verhot, valaisimet ja korkeat peilit. Näillä linjoilla tuot tilaan voimaa, arvokkuutta ja muodollisuutta, korostat tai mataloitat huonekorkeutta ja avarrat tilaa.

Dynaamiset linjat luovat liikettä, esimerkiksi kaarevat, poikittaiset, siksak, ja suoraa muotoa rikkovat linjat. Dynaamisia linjoja korostamalla tuot tilaan elävyyttä, luonnollisuuutta, feminiinisyyttä ja yhdistät elementtejä toisiinsa.

MUODOT

Mieti millaisia muotoja haluat huoneeseen, voit korostaa geometrisyyttä suorilla, neliömäisillä ja kulmikkailla muodoilla tai luonnollisuutta ovaaleilla ja ympyrä muodoilla. Muotojen yhteen soljuvuutta ja mielenkiintoa voit lisätä erilaisilla epäsymmetrisillä muodoilla.

VALO

Valo on yksi tärkeimmistä sisustus elementeistä, tällä tuot uuden ulottovuuden, syvyyden huoneeseen. Luonnollinen valo eli päivänvalo, joka tulee ikkunoista antaa pohjan, jota täydennät keinovaloilla. Luonnonvaloa voit lisätä asettamalla peilejä ikkunoiden läheisyyteen. Valaistuksen suunnittelulla voit luoda tunnelmaa peittämällä osan ja korostamalla toista osaa huoneesta. Suoralla valolla valaiset tietyn osan huoneesta esimerkiksi keittiötasot tai työpöydän, kun taas epäsuoralla valolla pehmennät kontrasteja ja varjoja.

VÄRIT, KUVIOT JA TEKSTUURIT

Väreillä voit saavuttaa erilaisia tunnelmia, viileät värit suurentavat ja lämpimät värit pienentävät huonetta. Siniset ja vihreät värit rauhoittavat, kun taas punaiset ja oranssit energisoivat. Valitessasi yhden voimakkaan värin olet verrattain turvallisilla vesillä, jos kuitenkin riehaannut väripalettisi kanssa, muista, että yksittäisiä esineitä ja tekstiilejä on helpompi muuttaa kuin seiniä ja lattioita, jos katumus iskee. Luo yhtenäinen pohja, johon voit yhdistelellä vaihtuvia elementtejä. Jos pidät väreistä, älä kuitenkaan pelkää käyttää niitä, seesteinen ja neutraali beige-harmaa-valkoinen yhdistelmä muodostuu helposti retrosisustamisessa tylsäksi tai mitäänsanomattomaksi. Kun valitset värejä ota huomioon, miten luonnonvalo ja keinovalo muuttavat väriä käytössä.

Eri tekstuureilla eli materiaalipinnoilla voit vaikuttaa siihen miltä jokin tuntuu, mutta myös rikkoa liian yhtenäistä pintaa ja tuoda mielenkiintoa sisustukseen. Vaikka käytät samaa väriä, mutta vaihtelet erilaisia tekstuureja aikaansaat elävämmän ja aistikkaamman sisustuksen.

Kuvioilla viimeistelet tyylin, erilaisten kuvioiden sekoittaminen vaatii kuitenkin huolellisuutta, joten jos et ole varma pysy yhdessä tyylissä. Kuvioilla luot kontrastia ja draamaa. Suurina pintoina kuviot toimivat suunnannäyttäjänä, luovat liikkeen tuntua ja antavat tasaiselle pinnalle kolmiuloitteisuuden vaikutelmaa.

Haluatko lukea lisää