Naiset eivät aina ole saaneet pukeutua, kuten haluavat vaan rohkeat tytöt, pahat tytöt, poikatytöt, taiteilijat, feministit ja ajattelijat ovat taistelleet tämän etuoikeuden meille, herättämällä paheksuntaa, järkytystä ja tuomitsemista, joka on muuttanut yhteiskunnan asenteita, naiseutta ja naisen roolia.

Naista on vuosikausien ajan ahdettu perfect housewife -muottiin, jossa kotona uskollisesti miestään odottava, täydellinen pikkuvaimo, hoitaa perhettä ja tekee vain naiselle sopivia tehtäviä. Pukeutumisessa tämä on tarkoittanut naisellista, siveellistä ja säädyllistä tyyliä, joka ei herättänyt liiallista huomiota, mutta ei myöskään useimmiten ollut kovin käytännöllistä.

Naisen rajoitettuja oikeuksia on perusteltu nykyisin erikoisilta tuntuvilta, utopistisilla ja huvittavilla perusteilla, jotka oman aikansa tiedemiehet ovat tarkoin tutkinneet ja punninneet. Tiedemiesten näkemykset säilyivät pitkään yhteiskunnan asenteissa ja estivät naisia saavuttamasta todellista potentiaaliaan.

”Tyttöjä ei tulisi kasvattaa pahanlaatuisella ajatuksella, että he ovat tasa-arvoisia poikien kanssa.”

”Tyttöjen kouluttaminen voi johtaa veren pakenemiseen kohdusta.”

”Naiset eivät saa matkustaa junalla, koska liian suuri nopeus vaarantaa heidän herkän vartalonsa ja vaarana, on, että kohtu tempautuu pois paikoiltaan.”

”Naisten ei tulisi ratsastaa tai urheilla, koska nainen on kuukautisten aikana kapasiteetiltaan heikentynyt.

Nainen ei voi täysipäiväisesti opiskella, koska kuukautisten aikana sekä lihas- että aivotyötä tulee huomattavasti vähentää.”

1970-luvun Amerikassa nainen ei saanut omistaa luottokorttia, harjoittaa lakimiehen ammattia, kieltäytyä seksistä aviomiehensä kanssa tai käyttää ehkäisypillereitä. Tultuaan raskaaksi nainen menetti työpaikkansa.

1970-luvun Suomessa nainen ei saanut mennä tanssiravintolaan ilman herraseuraa, ”ravintolat halusivat pitää yllä tiettyä tasoa.” Ravintolan henkilökuntaa ohjeistettiin olemaan päästämättä yksinäisiä naisia sisään, koska ”yksin liikkuvien naisten läsnäolosta tanssiravintoloissa saattaa seurata liikehtelyä, joskus suoranaista ryntäilyä pöydästä toiseen.”

1970-luvun Lontoossa Luxury tavaratalo Harrods ja monet eliittihotellit kieltäytyivät päästämästä housuihin pukeutuneita naisia sisään. Myös Suomen Kuvalehden mukaan naisten housujen käyttö oli paheksuttavaa ja säädytöntä. Suomen sisällissodan aikana punakaartilaisia housuja käyttäviä naisia pidettiin siveettöminä susinarttuina ja demoneina, mikä väritti suomalaisen yhteiskunnan suhtautumista naisten housuihin julkisella paikalla pitkään. Nainen, ase ja housut -pelottava yhdistelmä!

I dress for the image, not for myself, not for the public, not for fashion, not for men.

Näyttelijä Marlene Dietrichillä oli 1930-40 luvuilla, oma seksikäs, flirttaileva ja androgyyni tyyli, joka kohahdutti ja säväytti. Hän piti usein miesten pukuja, housuja ja shortseja tavalla, joka oli uskaliasta ja monessa maassa laitonta.

A bikini is not a bikini unless it can be pulled through a wedding ring.

1957 italialaisella uimarannalla sai sakot bikinien pitämisestä ja vatikaani julisti bikinit synniksi. Ensimmäisten bikinien suunnittelija Louis Reard sanoikin, että bikinit paljastavat naisesta kaiken paitsi hänen tyttönimensä.

The Race that Change the Nation

1965 Malli Jane Shrimpton aiheutti skandaalin arvostetussa Melbourne Cup -hevoskilpailussa saapumalla paikalle minihameessa. Eikä tämä vielä mitään, seurapiirirouvat olivat järkyttyneitä, että hänellä ei ollut sukkia, hattua eikä hansikkaita! Ensimmäistä kertaa historiassa seuraavan päivän lehden etusivulla ei komeillutkaan kilpailun voittanut hevonen vaan Jane Shrimptonin sääret.

I’m so frightened that everything in her dress is going to blow — BOOM! — and spill all over the table.

1957 Jayne Mansfield kirjaimellisesti ryöppysi otsikoihin hyvin avonaisella cleavage -mekollaan Paramount studion juhlissa. Hän sai vieressä istuneen Sophia Loreninkin tuijottamaan nännejä, joiden pelkäsi tipahtavan hänen lautaselleen.

Schiaparelli’s garments were designed to call attention to the sexual gaze of the viewer.

Iltapuku Moulin Rouge elokuvasta 1952, Zsa Zsa Gaborin avantgardemekko oli italialaisen Elsa Schiaparellin suunnittelema. Schiaparelli shokeerasi ja koetteli muodin rajoja korostamalla naisvartalon sensuellia seksuaalisuutta ja yhdistämällä muotiin surrealistisen taiteen elementtejä, tehden yhteistyötä mm. taiteilija Salvador Dalin kanssa. Shocking pink -vaaleanpunaisesta tuli tunnusmerkki Schiaparellin vaatteissa sekä hänen signature parfyyminsa nimi. Hän kuvaili väriä “life-giving, like all the light and the birds and the fish in the world put together, a color of China and Peru but not of the West.”

Happy Birthday, Mr. President

Flirttaileva Happy Birthday laulu 1962 John F. Kennedylle aiheutti myrskyn sovinnaisessa Amerikassa. Huomion keskipisteenä oli Marilyn Monroen naked dress, jonka alla ei ollut lainkaan alusvaatteita. Mekko oli niin tiukka, että Marilyn oli ommeltu sisään designer Jean Louisin paljettimekkoon.

The conception of alternative ideals about femininity and new way of experiencing dress.

1957 Cristóbal Balenciaga rikkoi muotimaailman kuuluisan tiimalasimuodon ja esitteli huomiota herättävän sack dress -mekon. Uusi malli antoi naiselle vapauden liikkua mekon sisällä. Balenciagan arkkitehtoniset muodot ja uudet siluetit uhmasivat perinteistä feminiinistä tyyliä mm. Balloon Jacket, Baby Doll Dress, Peacock Tale Dress, Envelope Dress, Egg Coat. Uudet muodot vapauttivat naisvyötärön puristuksesta, ja olivat uudella tavalla voimakkaita ja feminiinisiä.

Nothing is more beautiful than a naked body.

Nude look, 1968 Yves Saint-Laurent toi mallinsa catwalkille tissit paljaana pukeutuneena läpikuultavaan organzaan ja höyheniin. Seksuaalinen vallankumous oli alkanut.

Is the world ready for girls to walk down the street with their nipples expose?

Free Nipples. Naisten nännit vapautuivat todenteolla 90-luvulla, haute couture rakasti tissejä ja huippusuunnittelijoiden näytöksissä vilkkuivat niin nännit kuin paljaat pakarat. Naiseutta ja naisvartaloa juhlittiin ja ylistettiin avoimesti.

Haluatko lukea lisää