Arabian fasaani paistivati

90.00

Hurmaava klassikko, sinivalkoista posliinia. Arabian posliinivati, josta ehkä Suomen suuriruhtinaskunnan parempi väki on nauttinut paistia ja vihanneksia juhla-aterialla.

1 varastossa

Osasto: Avainsanat tuotteelle , ,

Kuvaus

Suuri posliinilautanen, fasaanikuvioinen

Harvinainen Suomen Venäjän vallan ajalta oleva Arabian suuri paistivati, sinivalkoisella fasaani kuparipainokoristeella. Leima Arabia Helsingfors, kaksipäinen kotka, jossa keskellä Suomen vaakuna, merkki, jolla leimattiin sekä astiastot että tapulitavara 1878-1910. Lisäksi massamerkintä ZJ, Arabia, P, 17. Arabian fasaani koristeisia astioita valmistettiin vuosina 1876-1951. Fasaani koriste oli yleismaailmallinen ja tätä esiintyy aikakauden eurooppalaisessa posliinissa.

Mitat

Pituus: 42 cm

Leveys: 33 cm

Kunto: Hyvä, reunat ehjät, eikä krakeloitumista.

 

Arabia on 1873 perustettu suomalainen yritys. Arabia aloitti toimintansa ruotsalaisen Rörstrandin tytäryhtiönä. Tehdas rakennettiin Helsinkiin Arabia nimiselle tontille. Arabian kautta Rörstrand pääsi helpommin Venäjän markkinoille. Alkuaikoina tuotettiin talousfajanssia, saniteettitavaraa ja kuparipainokuvioisia serviisejä 12- tai 24-henkilölle, suuria päivällisiä varten. Yrityksen ensimmäinen taiteilija oli Rörstrandilta siirtynyt Thure Öberg, joka työskenteli Arabialla kuolemaansa saakka 1935. Vuonna 1916 Arabiasta tuli suomalaisomisteinen. 1947-1990 Arabian omisti Wärtsilä Oy, jonka jälkeen se siirtyi Hackmanin omistukseen. Nykyisin Arabian omistaa Hackmanista irtautunut Iittala Group, joka siirtyi 2007 Fiskarsin omistukseen. Parhaimpina vuosina Arabia oli Euroopan suurin  posliinitehdas. Keramiikkatehtaan tuotanto Suomessa lopetettiin ja siirrettiin ulkomaille vuonna 2016. Arabiassa on työskennellyt lukuisia taiteilijoita ja muotoilijoita mm. Kaj Franck, Helena Tynell, Raija Uosikkinen, Esteri Tomula ja Heljä Liukko-Sundström ja lukemattomia vierailevia taiteilijoita.

Huomioithan, että kyseessä on vintage tuote, joten tuotteessa on aina jonkinlaisia käytönjälkiä, tämä on vintagetuotteisiin kuuluvaa patinaa ja viehätystä, jota me vintage harrastajat rakastamme. Pyrin kuitenkin parhaani mukaan ilmoittamaan merkittävät virheet ja kulumat tuotekuvauksessa.