Ihanne, Arabia

75.00

Klassisen kaunis kultainen soppaskooli.

Muodollisella illallisella liemikulho tuli asettaa tarjolle pöydän päähän, jos tarjolla oli kahta keittoa, toinen asetettiin toiseen päähän pöytään. Hyvin tavallisesti tarjoiltiin ruskeaa ja valkoista keittoa. Ruskea keitto oli hyvin maustettu ja sisälsi lihaa tai joskus riistaa, esimerkiksi härän poskea tai peltopyytä. Valkoinen keitto oli vastaavasti miedompi kermapohjainen mantelikeitto tai sipulikeitto, erityisen suosittu oli kanasta tehty Soup Lorraine.

1 varastossa

Osasto: Avainsanat tuotteelle , , ,

Kuvaus

Viehättävä soppakulho

Olga Osolin Arabialle suunnittelema soppakulho, Ihanne. Pohjassa piippuleima, kullanvärisenä ja teksti Suomi Finlandia, leima vuodelta 1932-1949 sekä merkintä AX. Myös kannessa kullanvärinen piippuleima. AX-tyylistä Ihanne astiastoa valmistettiin vientiin vuosina 1940-56. Olga Osol oli merkittävä suunnittelija Arabialla ja käsinkoristamo/taideteollisuusosaston johtaja. Korkeus 9cm ilman kantta ja halkaisija 21cm, kannen korkeus noin 6cm. Sävyposliinia, tyylikkäät, kultaiset koristelut, uurretut kierretyyliset kahvat ja pieni jalka. Hienossa kunnossa, ehjä, vähän käytetty.

Vintage 1940-luku

 

Arabia on 1873 perustettu suomalainen yritys. Arabia aloitti toimintansa ruotsalaisen Rörstrandin tytäryhtiönä. Tehdas rakennettiin Helsinkiin Arabia nimiselle tontille. Arabian kautta Rörstrand pääsi helpommin Venäjän markkinoille. Alkuaikoina tuotettiin talousfajanssia, saniteettitavaraa ja kuparipainokuvioisia serviisejä 12- tai 24-henkilölle, suuria päivällisiä varten. Yrityksen ensimmäinen taiteilija oli Rörstrandilta siirtynyt Thure Öberg, joka työskenteli Arabialla kuolemaansa saakka 1935. Vuonna 1916 Arabiasta tuli suomalaisomisteinen. 1947-1990 Arabian omisti Wärtsilä Oy, jonka jälkeen se siirtyi Hackmanin omistukseen. Nykyisin Arabian omistaa Hackmanista irtautunut Iittala Group, joka siirtyi 2007 Fiskarsin omistukseen. Parhaimpina vuosina Arabia oli Euroopan suurin  posliinitehdas. Keramiikkatehtaan tuotanto Suomessa lopetettiin ja siirrettiin ulkomaille vuonna 2016. Arabiassa on työskennellyt lukuisia taiteilijoita ja muotoilijoita mm. Kaj Franck, Helena Tynell, Raija Uosikkinen, Esteri Tomula ja Heljä Liukko-Sundström ja lukemattomia vierailevia taiteilijoita.

Huomioithan, että kyseessä on vintage tuote, joten tuotteessa on aina jonkinlaisia käytönjälkiä, tämä on vintagetuotteisiin kuuluvaa patinaa ja viehätystä, jota me vintage harrastajat rakastamme. Pyrin kuitenkin parhaani mukaan ilmoittamaan merkittävät virheet ja kulumat tuotekuvauksessa.

Saatat myös pitää...