Pohjoisen lumo

44.00

Tapio Wirkkala oli design guru, renesanssisielu ja maailmalla palkittu lasimuotoilija. Hänellä oli piilopirtti Inarissa vuodesta 1959 lähtien. Lapin rauha ja koskematon luonto oli taiteilijalle niin rauhan kuin inspiraation lähde.

1 varastossa

Osasto: Avainsanat tuotteelle , ,

Kuvaus

ULTIMA THULE

Yksi Tapio Wirkkalan kauneimpia lasistoja. Ultima Thule juomalasit, 6 kappaletta. Kohopintainen, ”jäinen” muotoilu, jossa pienet jalat. Malli on suunniteltu Iittalalle vuonna 1968. Ultima Thule valmistettiin alunperin tilaustyönä lentoyhtiö Finnairille. Vuonna 1969 aloitti uusi reittilento Helsinki-New York, Kööpenhaminan ja Amsterdamin kautta, joka lennettiin samana vuonna käyttöön tulleella uudella DC-8 -konetyypillä. Yhtiö halusi lennolle arvoisensa lasiston, joka myöhemmin siirtyi Iittalan muuhun tuotantoon.

Korkeus 7cm, halkaisija 7cm. Kunto hyvä, moitteettomia.

 

Ultima Thule tarkoitti keskiaikaisessa kirjallisuudessa kaukaista paikkaa, joka sijaitsi ns. tunnetun maailman rajojen ulkopuolella. Kreikkalaisissa ja roomalaisissa kirjoituksissa ja kartoissa Thule oli äärimmäisin pohjoinen paikka. Ultima Thulella on myös viitattu latinalaisena nimenä Grönlantiin. USA:n ilmavoimien lentokenttä Grönlannissa on nimetty Thule Air Base.

 

Iittalan kylässä Peter Magnus Abrahamson perusti lasitehtaan vuonna 1881. Tuotteet olivat mannermaista puhallettua, puristelasia, hiottua ja kaiverrettua lasia. Tehtaalle saapuneet lasinpuhaltajat toivat usein malleja mukanaan. Vuonna 1917 tehtaan omistus siirtyi A.Ahlström Osakeyhtiölle, joka yhdisti Iittalan Karhulan Lasin sivutehtaaksi. 1930-luvulla Aino ja Alvar Aalto toivat funktionalismin ja muotoilun Iittalan kärkeen. Design kilpailujen kautta hiteiksi nousivat Aino Aalto lasisto ja Savoy-maljakko, joka nimettiin hotelli Savoyn mukaan Aallon suunnitellessa sen sisustusta, nykyisin maljakko tunnetaan paremmin Aalto-maljakkona. 11-osainen Aalto-kokoelma esiteltiin Pariisin maailmannäyttelyssä 1937. Muita merkittäviä suunnittelijoita Iittalan kehityksessä ovat olleet mm. Kaj Franck, Göran Hongell, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva ja Oiva Toikka.

Huomioithan, että kyseessä on vintage tuote, joten tuotteessa on aina jonkinlaisia käytönjälkiä, tämä on vintagetuotteisiin kuuluvaa patinaa ja viehätystä, jota me vintage harrastajat rakastamme. Pyrin kuitenkin parhaani mukaan ilmoittamaan merkittävät virheet ja kulumat tuotekuvauksessa.

Saatat myös pitää...