Rörstrand kahvikuppi 1800-luvulta

30.00

Ylellinen muisto vuosikymmenien takaa. 1800-luvulla suosittuun flow blue -tyyliin koristeltu kahvi- tai teekuppi kultauksilla.

1 varastossa

Kuvaus

Ainutlaatuinen Rörstrandin isokokoinen kuppi ja lautanen -setti. Kuvio flytande blå tyyliin. Massaleima Rörstrand 1800-1884.

 

Flow blue, sumea, hieman valuva sininen kuvio ei ole valmistusvirhe vaan koristelutyyli, joka oli erityisen suosittu vuosina 1830-1915. Tyylin alkuperä tulee 1700-luvun Kiinasta. Englannissa tyyli esiintyy posliiniastioissa ensimmäisiä kertoja 1820-luvulla. Tyylillä pyrittiin saamaan teollisesti tuotettuihin astioihin kiinalainen käsinmaalattu ja samalla kalliimpi vaikutelma. Teollisesti tuotettua ”sumentumisen ja valumisen” määrää oli joskus vaikea kontrolloda, ja näitä II-luokan tuotteita myytiin laiva lasteittain halvalla Amerikan markkinoille, jossa keskiluokka osti näitä edullisesti hankittavia posliiniastioita suuria määriä. Ensimmäiset flow blue -kuviot kopioivat kiinalaistyylisiä aiheita, joissa esiintyi pagodeja, temppeleitä ja vuoria. Myöhemmin muotiin tulivat englantilaistyyliset pastoraaliteemat ja kukka-aiheet. 1800-luvun lopulla yli 1500 kuviota oli saatavilla flow blue-tyylillä valmistettuna. Englannissa useimmat valmistajat lopettivat tyylin käytön vuoden 1915 tienoilla, kun koboltin, jota käytettiin posliinin valmistuksessa, saanti Saksasta vaikeutui I maailmansodan alkaessa.

Vintage 1800-luku

 

Mitat

Korkeus: Kuppi 8,5cm

Halkaisija: Lautanen 17cm, kuppi 10,5cm

Kunto: Ikäisekseen hyvässä kunnossa. Krakeloitumaa, ei lohkeamia eikä säröjä. Hyvin käytettävissä.

 

Rörstrand on yksi Ruotsin vanhimmista yrityksistä. Vuonna 1726 perustettu posliinitehdas on tuottanut astioita, jotka ovat kulkeneet perintönä sukupolvelta toiselle. Kolmen kruunun leima merkki tuli Rörstrandin käyttöön vuonna 1884. Alkuaikoina tehdas valmisti posliiniastioita tilaustöinä, eikä kuvioita ollut nimetty sen kummemmin, paitsi englantilaistyyliset klassikot maisema ja willow-kuvioilla. Massatuotannon myötä syntyi klassisisa sarjoja, kuten Grön Anna, joka julkaistiin alunperin 1890 ja lanseerattiin uudelleen 1960-luvulla. 1900-luvulla Rörstrandin suunnittelija Alf Wallander loi huomiota herättäviä art nouveau kuvioitoituja posliiniastioita kuten Trollsländan ja Lilja. Louise Adelborg loi 1930 Rörstrandin ikonisimman astiaston Swedish Grace, joka on edelleen tuotannossa. 1950-luku oli Rörstrandin dynaamisin vuosikymmen, tehdastyöntekijöitä oli 1500 ja design tiimi oli laaja. Rörstrand liitettiin Hackman konserniin 1991 ja siirtyi lopulta Fiskarsin omistukseen 2007. 

Huomioithan, että kyseessä on vintage tuote, joten tuotteessa on aina jonkinlaisia käytönjälkiä, tämä on vintagetuotteisiin kuuluvaa patinaa ja viehätystä, jota me vintage harrastajat rakastamme. Pyrin kuitenkin parhaani mukaan ilmoittamaan merkittävät virheet ja kulumat tuotekuvauksessa.