Edwardiaanisella ajalla häistä tuli seurapiiritapahtuma, joista kerrottiin yksityiskohtaisin selostuksin ja laajoin kuvartikkelein sanomalehdissä romantiikan nälkäisille lukijoille. Aiemmin häät oli ollut tapana pitää aamuisin, mutta edwardiaanisella ajalla muotiin tulivat klo 14:30 alkavat iltapäivähäät, joiden pitämiseen täytyi hakea erikseen lupa kirkolta.

Morsiamen puku oli puhtaan valkoista tai kermanväristä silkkiä tai satiinia, joka oli verhoiltu ja koristeltu pitsillä. Puvut olivat kalliita ja pitkään suunniteltuja. Perheen käsintehtyjä perintöpitsejä yhdistettiin pukuihin, mutta myös koneellisesti valmistetut pitsit yleistyivät käytössä. Hyvin muotoillun korsetin ansiosta silhuetti korosti rintoja ja kapeaa vyötäröä. Morsiamen iho peitettiin huolella ja yleisesti morsiuspuku oli pitkähihainen ja korkeakauluksinen. Uusi muoti toi kuitenkin iltapäivä häihin avonaisempia kaula-aukkoja, ja kyynärvarsiin ylettyviä hihoja. Näyttävä laahus, joka oli koristeltu kirjailuin ja helmin kuului pukuun ja saattoi helposti olla yli 2 metriä pitkä. Morsiamen hiukset olivat peitetty hunnulla, jota korosti tiara tai runsaat kukat. Aamu häissa huntu saatettiin korvata kukin koristetulla hatulla.

EDWARDIAANINEN CHIC

Myöhäisellä edwardiaanisella ajalla vyötärölinja nousi ylemmäs, puvut väljentyivät ja tyyli yksinkertaistui. Hyvin vartaloa imarteleva satiinpuku laskeutui kauniisti. Yksinkertaista muotoa korostettiin kirjailuilla pääntiessä, hihansuissa, helmassa ja pukuun liitetyssä nauhavyössä. Huntu oli usein runsaasti kukin, helmin tai tiaralla koristeltu Juliet cap -tyylinen ja pitkä.

DOWNTON ABBEY ROMANTIIKKAA

Downton Abbeyn hääpuvut sijoittuvat ajalllisesti 1920-luvun alkupuolelle.

Lady Maryn unelman kevyt kermanvärinen silkkipuku on koristeltu helmin ja kristallein. Suoralinjaisessa puvussa on yli 2 metrinen laahus, ja lady tyyliin pitkät, läpikuultavat hihat ja korkea kaulus. 1920-luvun hengessä vyötärö on aavistuksen madallettu. Lehtikuvioinen tiara ja yksinkertainen kalla kimppu täydentävät elegantin lookin.

Lady Edithin upeasti laskeutuva morsiuspuku on kevyesti vyötäröltä rypytetty. Silkkipuvussa on pyöreä kaula-aukko ja kevyesti läpikuultavat hihat. Kauniit kuviokirjonnat ovat sijoitettu lantiolle ja olkapäille. Hieman nostettu helma paljastaa upeat silkkikengät ja jatkaa takana pienenä laahuksena. Morsiuskimpussa ovat itseoikeutetusti vaaleanpunaiset englannin ruusut.

FLAPPER POIKATYTTÖ

Iloiselle 1920-luvulle tultaessa morsiustyyli muuttui radikaalisti, yksinkertaiset, poikamaiset ja matalavyötäröiset puvut tulivat muotiin. Helma lyheni, kapeni ja oli usein epäsymmetrisesti leikattu edestä lyhyemmäksi kuin takaa. Morsiamen hiuksia koristi pitkä ja näyttävä katedraalihuntu. Usein puku oli valkoinen, mutta myös norsunluun valkoista käytettiin.

HOLLYWOOD GLAMOUR

1930-luvulla Hollywood glamour tuli morsiusmuotiin. Pitkä, linjakas ja seksikäs puku korvasi aiemmat poikamaiset flapper-tyyliset morsiuspuvut. Siluetti oli yksinkertainen ja hihat usein pitkät. Vyötärölinja palautui normaalille paikalleen.

Suuren laman aikana kalliimpia materiaaleja korvattiin rayonilla ns. tekosilkillä, minkä vuoksi 1930-luvun pukuja onkin säilynyt parempi kuntoisina vintage markkinoilla. Hollywood tarjosi unelmia ja todellisuuspakoa talouslamasta kärsiville ihmisille ja muotimaailma Euroopassa kopioi ultimaalista glamour tyyliä, joka linkittyi sulavasti art deco ajan tyyliin. Pitkä ja kiiltävä morsiuspuku oli yksinkertaisuudessaan näyttävä, vartalonmyötäinen leikkaus vaati kuitenkin kantajaltaan täydellistä vartaloa.

Haluatko lukea lisää